Iedereen kent het wel, gewoon een hamburger met aardappels en groenten. Of ook wel een types Nederlands gerecht. Een simpel maar toch ontzettend lekkere maaltijd. Door dat zowel het stukje aardappels als groentes erg divers zijn kan je zo veel kanten op. De ene net wat simpeler dan de andere. Maar hoe is dit typisch Nederlandse gerecht ontstaan, en wat kan je er allemaal van maken? Dat komt allemaal voort in deze blog.
Geschiedenis van aardappels, groenten en vlees
Wij Nederlanders zijn van nature geen ingewikkelde mensen. Simpel en lekker dat is genoeg. Dat zie je ook terug in de Nederlandse keuken. Veel aardappels, groente en vlees. Wij namen het principe van eten van het hebben van groente, vlees en iets van een basis ingrediënt met koolhydraten vrij serieus en simpel. Hoe je in gerechten zoals spaghetti of nasi ook groente, vlees en een basis ingrediënt met koolhydraten hebt. Hebben de eerdere generaties Nederlander gekozen voor gewoon aardappels, groente en vlees. Het is een simpel maar wel lekker gerecht. Rond in de 16de eeuw kwamen de aardappels voor het eerst naar Nederland en werden toen ook als snel bij ons verbouwt. Nog geen 100 jaar later ontstond het concept van de maaltijd die wij nu hebben.
Verschil in vlees
Je kan deze maaltijd eenvoudig veranderen, denk dan alleen al aan het stukje vlees. Er zijn namelijk zo veel verschillende soorten vlees die je eenvoudig kan eten met aardappels en groente. Je ziet de gehakt bal het vaakst bij deze maaltijd. Ook niet gek wat het is een vrij simpel maar lekker wel ontzettend lekker. Daarnaast zie je vleesjes zoals een hamburger ook vaak. Een hamburger met aardappelen en groenten wordt voor sommigen al gezien als speciaal eten. Veel gezinnen eten namelijk echt veel aardappelen groent en vlees en dan blijft het vaak bij een gehakt bal. Hier nog een lijstje met andere vleesjes die je kan kiezen:
- Kipburger
- Kipfilet
- Schnitzel
- Gorden blue
- Filetlapje
- Draadjes vlees
Alle mogelijke groentes
Naast het de verschillende soorten vlees, heb je ook verschillende groentes. Want er zijn veel groentes die je makkelijk kan eten bij aardappels. Wij Nederlanders hebben zoveel verschillende soorten groentes en er worden ook veel verschillende soorten groentes gegeten in Nederland omdat wij heel veel verschillende groentes verbouwen. Denk dan vooral aan groentes die gekookt moeten woorden. Die worden er namelijk vooral gegeten. Als zowel hoofd gerecht of als bijgerecht zoals hamburger bijgerechten. Hier een lijstje met de groentes die dan vaak voorbij komen:
- Bloemkool
- Sperzieboontjes
- Wortels
- Broccoli
- Rode kool
- Andijvie
- Rode bieten
- Spruitjes
Mogelijkheden met aardappels
We hebben natuurlijk het stukje vlees en groentes gehad. Dan is het nu tijd om het stukje aardappel te behandelen. Want net als dat de groentes en het vlees erge divers is, heb je het zelfde bij aardappels. Van aardappels kan je namelijk hetzelfde zeggen. Er zijn namelijk zoveel verschillende manieren van het bereiden van je aardappels dat niet 1 goed of slecht is. Maar ook qua ras heb je verschillende aardappelen. Sommige verschillen zie je niet echt van buiten net als met appels maar sommige verschillen vallen daadwerkelijk wel op, denk dan aan het verschil tussen zoete aardappel en gewone aardappel. Hier een aantal verschillende manieren om aardappels klaar te maken voor een maaltijd.
Opsomming
- Gekookte aardappelen
- Gebakken aardappelen
- Gepofte aardappel
- Frituren aka patat of friet
- Aardappel puree
- Aardappel pannenkoekjes
- Aardappel gratin
- Aardappel uit de oven
Dit zijn nog maar een aantal vormen. Kort om, aardappelen zijn gewoon erg divers. Je kan er zoveel mee dat het soms lastig is om uit te zoeken wat je voor die dag gaat maken. Gelukkig zijn er ook veel aardappel recepten die jou kunnen helpen met het bereiden van aardappelen.
Conclusie: hamburger met aardappels en groenten
Het maken van gewoon simpel hamburger met aardappels en groenten hoeft helemaal niet saai te zijn. Je kan zo wild gaan als je wil maar je kan het natuurlijk ook lekker simpel houden. Maak de maaltijd die jij wil, hamburger bakken in olie of boter, jij moet het zelf lekker vinden. Aan de hand van verschillende hamburger saus recepten kan je het ook nog lekkerder maken. Ik zou zeggen, waar wacht je nog op! Begin met het maken van jou overheerlijke maaltijd.
Hamburger met aardappelgratin en bloemkool
Benodigdheden
- mandoline
- ovenschaal
- bakpapier
Ingrediënten
- 750 gr vastkokende aardappelen
- 2 tenen knoflook
- 150 ml houdbare slagroom
- 10 g ongezouten roomboter
- 2 uien
- 300 gr gekruid gehakt
- 1 el ketchup
- 500 g bloemkool
- 150 ml volle melk
- 1 el maizena
- 1/4 tl gemalen nootmuskaat
- 4 el milde olijfolie
- 50 g jong belegen boerenkaas 48+
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 °C. Schil de aardappelen en snijd ze op de mandoline in flinterdunne plakjes. Snijd de knoflook fijn.
- Breng de slagroom met de knoflook aan de kook. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Vet de ovenschaal in met de boter. Verdeel de aardappelplakjes rechtop in rijen over de ovenschaal en schenk het roommengsel over de aardappel. Dek af met aluminiumfolie en bak ca. 40 min. in de oven.
- Snipper ondertussen de helft van de uien zeer fijn en meng met het gehakt, de ketchup, peper en eventueel zout. Vorm 4 burgers van het mengsel (per 4 personen) en laat 15 min. rusten in de koelkast.
- Snijd ondertussen de bloemkool in kleine roosjes, schil de stronk en snijd in plakjes. Snijd de rest van de uien in halve ringen. Meng de bloemkool met de ui, de helft van de olie, peper en eventueel zout. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat.
- Rasp de kaas. Haal de gratin uit de oven en verhoog de temperatuur naar 185 °C. Verwijder de folie en bestrooi met de kaas. Doe de broccoli en de gratin in de oven en bak nog ca. 30 min. Schep de bloemkool na 15 min. om.
- Roer ondertussen in een kom 1/3 van de melk met de maizena tot een glad papje. Breng de rest van de melk met 50 ml water (per 4 personen) in een steelpan aan de kook. Schenk het maizena-papje erbij en breng, al roerend, aan de kook. Laat 2 min. doorkoken terwijl je blijft roeren. Haal de pan van het vuur en breng de bloemkoolsaus op smaak met nootmuskaat.
- Haal de gratin uit de oven en laat 10 min. afkoelen voordat je hem aansnijdt.
- Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de burgers in ca. 15 min. gaar. Keer af en toe. Verdeel de bloemkool, gratin en burgers over de borden. Als laatste doe je een beetje van de sausj over de bloemkool. Eet smakkelijk!!