bao burger maken

Een bao bun en een hamburger, oftewel de bao burger! In dit recept leggen wij je uit waar de bao bun vandaan komt, leuke feiten en hoe je een bao burger maken kunt. Dit burger recept is een bijzondere, het mixt een typisch Aziatisch bolletje met een overheerlijke rundvlees burger. De combinatie van een zachte bao bun met een sappige rundvleesburger vormt een unieke culinaire ervaring. Dit recept legt uit hoe je zelf de bao buns kunt maken en hoe je de rundvleesburgers + toppings kunt bereiden. Geen zin om de bao buns zelf te maken? Dat is geen probleem en dat snappen we. Bij de meeste lokale Aziatische winkels kun je de Bao Buns kant-en-klaar kopen.

 

De oorsprong van de Bao Bun

De oorsprong van de bao buns, of “baozi” zoals ze traditioneel genoemd worden. Neemt ons mee terug naar het China van de derde eeuw. Er wordt gezegd dat deze heerlijke gestoomde broodjes zijn uitgevonden door Zhuge Liang. Ooit een Chinese militaire strateeg en kanselier. Na een overwinning wilde hij een offer brengen aan de riviergoden. Maar in plaats van het gebruikelijke offer van vlees, besloot hij broodjes te gebruiken die leken op het offer maar dan gemaakt van deeg. Deze broodjes, gevormd als barbaarse hoofden, werden gestoomd en aangeboden. Dit was niet alleen innovatief, maar ook het begin van wat we nu kennen als de bao bun of bao burger in dit geval.  In sommige culturen vind je ze gevuld met zoete bonenpasta, terwijl in andere de voorkeur wordt gegeven aan hartige vullingen zoals varkensvlees of als kipburger.
bao burgers maken

De uniekheid van de Bao Burger

Het maken van de Bao Burger is niet ingewikkeld, het is zelfs zeer eenvoudig! Maar het is niet iets wat je in elk burgerrestaurant of Aziatisch restaurant zou tegen komen. Daarom hebben wij dit recept voor je samengesteld, voor de nieuwsgierigen! De bao bun zelf is meer dan alleen een broodje voor vullingen; het is een lekkernij dat uitnodigt tot creativiteit. Met zijn zachte, sponsachtige textuur en neutrale smaak, biedt het de perfecte achtergrond voor zowel zoete als hartige creaties. Het is deze veelzijdigheid die de bao bun tot een favoriet heeft gemaakt over de hele wereld.

Of je nu een traditionele vulling kiest of besluit om te experimenteren met iets nieuws, zoals de Bao Burger, één ding is zeker: deze gestoomde broodjes bieden een unieke en heerlijke eetervaring.

De Bao Burger maken

Bij de Bao Burger gaat het om het vinden van de juiste mix: het vlees moet lekker sappig en goed op smaak zijn om mooi samen te gaan met de zachte, lichte bao bun. Je kunt je burger helemaal zelf samenstellen met verschillende toppings en sausjes, zodat elke Bao Burger uniek is. Dit gerecht is niet alleen superlekker, maar ziet er ook nog eens geweldig uit, waardoor het zowel voor een doordeweekse dag als voor speciale momenten perfect is. Zelf een Bao Burger maken is echt een leuk projectje in de keuken. Je krijgt er niet alleen een heerlijke maaltijd van, die zowel bekend als nieuw smaakt, maar het laat ook zien dat de leukste gerechten ontstaan als je een beetje durft te experimenteren en nieuwe dingen probeert.

Bao burger maken

Bao Burger maken

Creëer zelf een heerlijke Bao Burger met ons recept! Een fantastische mix van de Westerse en Aziatische keuken!
Voorbereiding 20 minutes
Koken 30 minutes
Maken van de Bao Buns (optioneel) 2 hours 30 minutes
Soort burger Hamburger specials
Porties 4 personen
Calorieën 480 kcal

Ingrediënten
  

Maken van de Bao Buns (optioneel)

  • 500 gram bloem
  • 250 ml melk
  • 10 gram gist
  • 50 gram suiker
  • Een snufje zout
  • Olie voor de afwerking

Maken van de hamburgers

  • 400 gram rundergehakt
  • Zout en peper naar smaak
  • Knoflookpoeder naar smaak
  • Sojasaus voor unami

Toppings

  • Lente ui fijngehakt
  • Wortel geraspt
  • Hoisin saus

Instructies
 

Het maken van de Bao Buns

  • Los de gist op in de lauwe melk met een beetje suiker. Wacht tot het mengsel begint te schuimen, wat aangeeft dat de gist actief is.
  • Combineer de bloem, de rest van de suiker, en het zout met het gistmengsel. Kneed tot een glad en soepel deeg.
  • Laat het deeg onder een vochtige doek rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Verdeel het deeg in porties en vorm ronde buns. Laat deze nog even rusten voordat je ze gaat stomen.
  • Stoom de buns 10-12 minuten tot ze gaar en luchtig zijn.

Het maken van de hamburgers

  • Meng het gehakt met zout, peper, knoflookpoeder en sojasaus.
  • Maak ronde burgers van het gehakt. Zorg dat ze niet te dik zijn voor de perfecte pasvorm in de bao bun.
  • Grill of bak de burgers tot ze mooi bruin en naar wens gaar zijn.

De Bao Burger samenstellen

  • Leg de hamburgers in de bao bun, top af met de toppings en sauzen en klaar is Kees!

By Wouter

"Hey! Ik ben Wouter en ik help jou graag om de lekkerste burgers op tafel neer te zetten! Momenteel ben ik 24 jaar oud en vind ik het fantastisch om te experimenteren met alles met- en rondom hamburgers!"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recept beoordeling